Ronjenje i konzumacija alkohola

Ronjenje i alkohol su nespojivi zbog uticaja alkohola na organizam ronioca. Kada planirate da ronite ne pijte. Ako ste pili alkohol onda ne ronite. 

Jedna čašica žestokog pića pre ronjenja, čaša vina ili jedno pivo, umanjuju motoričke sposobnosti i mentalnu budnost ronioca, njegovu sposobnost rasuđivanja, primanja informacija, obrade istih i donošenja odluka. Dobra procena okoline, svojih sposobnosti i opreme, čini ronjenje sigurnim i manje rizičnim.

Alkohol prisutan u krvotoku, utiče na centralni nervni sistem, menja cirkulaciju površinskih krvnih sudova povećavajući sklonost ka pojavi dekompresione povrede. Povećava se i rizik od pothlađivanja, i kod ronioca pojačava potrebu za uriniranjem.

Telesna temperatura ronioca direktno utiče na mentalne procese. Tiho pothlađivanje ubrzaće roniocu disanje i povećati potrošnju medijuma za disanje.

Konzumiranje alkohola u noći pre ronjenja, ronioca će učiniti nespremnim za izazove ronjenja, neispavanim, umornim, sa smanjenom sposobnošću donošenja odluka. Povećaće i rizik donošenja pogrešnih odluka, nastanak incidenata pod vodom, dezorjentacije i vrtoglavice.