Podvodni fotoaparat – Kako odabrati?

Kako odabrati fotoaparat za podvodnu fotografiju? Za početak obratimo pažnju na čestu zabludu.

Za kvalitetnu podvodnu fotografiju nisu presudni megapikseli. Kompaktna kamera sa različitim integrisanim podvodnim podešavanjima će skoro uvek pokazati bolje rezultate od SLR-a bez istih. Odgovarajući objektivi, portovi, i rasveta su ono što postiže vrhunske rezultate, ne skupa kamera. Kamera je jedna od najmanje bitnih komponenti za vaš podvodni sistem.

Format kamere je prva odluka koju bi trebalo doneti kod gradjenja sistema za podvodnu fotografiju. Jedna od večitih tema za raspravu većine fotografa. Razlikujemo četiri formata:

Kompaktni fotoaparati

Predstavljaju najjeftiniji izbor i najmanje su veličine. Većina vodećih svetskih brendova ih proizvodi. Neophodno je proveriti da li postoji kućište za odabranu kameru, da li se komande oslanjaju na ekran na dodir i kakva je podrška za tzv. mokra sočiva (wet lenses) i eksterne bliceve. Preporučujemo da tražite modele koji podržavaju RAW zapis i koji imaju manuelnu kontrolu ekspozicije. Imajte u vidu iako kažemo da im je cena najmanja, nakon sklapanja sistema sa mokrim sočivom, eksternim blicevima, rukama i kavezom sistemi postaju glomazni, dok ukupna cena postaje poprilična.

SLR 1.5 krop fotoaparati

Poznatiji kao APS-C, DX ili krop senzor SLR (single-lens reflex). Glavne prednosti su veći izbor relativo niskih cena objektiva. Takodje kućista su manja, lakša i jeftinija nego kod full frame aparata. Većina ima integrisan blic kao i papučicu (hot-shoe), što vam omogućava korišćenje elektronske ili optičke konekcije sa eksternim blicevima.

SLR 1.0x krop fotoaparati

Poznatiji kao full frame, FF, FX itd. Predstavljaju najskuplje foto aparate. Daju najbolji kvalitet fotografije, ISO osetljivost, autofokus, tražila i odvojene dugmiće za skoro sve funkcije aparata, što predstavlja ogromnu prednost kod korišćenja aparata u podvodnom kućistu. Kao što se može i pretpostaviti, cena objektiva je takodje visoka. Ove kamere najmanje praštaju nedostatak tehnike i znanja iz fotografije.

Mirrorless fotoaparati

Znamo ih takodje kao MILC (mirrorless interchangeable lens camera), EVIL (electronic viewfinder interchangeable lens). Takodje nude izmenjljive objektive ali za razliku od SLR-a ne poseduju ogledalo koje reflektuje sliku na tražilo, već je slika prikazana na LCD ekranu ili električnom tražilu. Zbog navedene razlike dolaze u znatno manjoj veličini, dok kvalitet fotografije kao i cena ne zaostaje za SLR aparatima.

Šta jos može uticati na odabir pravog podvodnog aparata?

  • Proverite da li je aparat koji ste odabrali kompatibilian sa objektivima koje ste planirali da koristite
  • Brzina sinhronizacije sa blicom (Većina aparata nude 1/250 sec, neke mogu imati i do 1/320 sec.)
  • Sinhronizacija zavesice kada blic okida nakon zavešetka ekspozicije takodje može biti korisna ali ne i neophodna
  • Reprogramiranje funkcije dugmića pojednostavljuje korišćenje unutrar kućišta i sl.

Većina fotografa su ljubitelji i ovisnici najnovijih i najboljih fotoaparata i opreme koja se može naći na tržištu. Niko ne može da ospori da nam nove tehnologije donose bolji kvalitet fotografija i olakšanja u vidu korišćenja samih aparata. Isto tako, to ne znači da su prethodne generacije aparata tako lako zanemarljive. Jedan od saveta koji vam možemo dati jeste da u svet podvodne fotografije udjete tako što ćete se potruditi da pronadjete već korišćen sistem aparata i kućišta, ako ne i bliceva i ostalih komponenti. Danas je to bar lako. Mi savetujemo eBay na kome se mogu naći kompletni korišćeni sistemi po korektnim cenama.