Zašto nam se piški u toku ronjenja?

Suočimo se sa tim. Većina nas piški u mokro odelo čak i ako kažemo da to nije istina. Ili ćemo provesti pola našeg ronjenja uz neumornu potrebu da se završi zaron kako bismo pobegli do kupatila ili jednostavno … piškimo. Ovo neprijatno iskustvo može alarmirati ljude da imaju problem sa bešikom, ili ih može sprečiti da piju dovoljno vode pre ronjenja. U drugom slučaju, dehidracija može povećati rizik od dekompresione bolesti. Dakle, važno je da ronioci u potpunosti razumeju nauku koja stoji iza toga zašto imamo potrebu da piškimo kada ronimo.

Naučnici smatraju da postoje dva glavna razloga: niska temperatura i rastući pritisak vode.

Voda je odličan provodnik toplote, pa odatle i potreba za mokrim odelom čak i u tropskim morima. Niska temperatura podstiče periferne krvne sudove da se skupljaju, baš kao što to biva sa rukama i stopalima kada je napolju hladno vreme. Ovaj mehanizam preživljavanja smanjuje površinu koja je dostupna za gubitak toplote i pomera krv do jezgra, zadržavajući važnije organe, tj. srce, bubrege i mozak snabdevene krvlju.

Šta se zapravo dešava u našem telu?

S obzirom da nas naši instruktori uče kako se pritisak povećava sa dubinom, možda ste primetili kako vaš pojas sa tegovima iznenada nije toliko težak sa povećanjem dubine. Ovo je efekat pritiska vode na naše telo iz svih pravaca. Na isti način, ovaj pritisak deluje na vene u našim rukama i nogama. Kada se suze, vene potiskuju krv ka jezgru tela.

Oba mehanizma rezultuju preraspodelom krvi sa periferije na veće vene u grudima. Tako srce, konkretno desna pretkomora, inače prijemna komora za krv, dobija više krvi. Sa više krvi, mišićni zid se rasteže. Receptori pritiska otkrivaju ovo povećanje krvnog pritiska, što zauzvrat izaziva oslobađanje atrijalnog natriuretskog peptida (ANP). Jedan od efekata ovog snažnog vazodilatatora je gubitak vode.

Ako postoji više krvi koja snabdeva srce, dolazi do povećanja krvi koja ide u organe, naročito na bubrege, koji su filteri koji proizvode urin. Bubrezi proizvode više urina ako ima više protoka krvi.

Stoga zapamtite da je hidratacija jako bitna prilikom ronjenja. Nemojte dozvoliti da vas potreba da piškite spreči da pijete dovoljno vode.